Hoe doneer je je lichaam aan de wetenschap?

Het is noodzakelijk om contact op te nemen met het laboratorium voor menselijke anatomie dat, binnen de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Luik, de nalatenschappen van het lichaam beheert. Deze afdeling is beschikbaar om al uw vragen te beantwoorden. Het is mogelijk om een afspraak te maken om met een vertrouwenspersoon te spreken.

Zodra de beslissing is genomen, ongeacht de reden (die nooit zal worden gevraagd), vult de schenker het formulier in en ondertekent het waarin zijn of haar wens staat om zijn of haar lichaam aan de ULiège te schenken.

Om verrassingen of familieconflicten op het moment van overlijden te voorkomen, is het sterk aan te raden met uw familie over deze beslissing te praten. Het is ook verstandig om uw notaris en eventueel het ziekenhuis of verpleeghuis te informeren.

Hoeveel kost een lichaamsdonatie?

Er zijn geen kosten ten laste van de Universiteit van Luik.

De kosten van de begrafenisonderneming (kist, transport, begrafenis, crematie, lokale belastingen, enz.) zijn ten laste van de familie van de overledene, net zoals bij een begrafenis of crematie.

Onderlinge verzekeringsmaatschappijen en overlijdensverzekeringen dekken deze kosten meestal.

Wat gebeurt er op het moment van overlijden?

De nabestaanden van de overledene nemen telefonisch contact op met het departement Menselijke Anatomie van de ULiège. Zij informeren ook de begrafenisondernemers.

De familie krijgt 24 tot 48 uur de tijd om de laatste eer te bewijzen. Het lichaam wordt dan overgebracht naar het Laboratoire Anatomique Humane van de ULiège, gelegen op de terreinen van het Universitaire Ziekenhuis van Luik in Sart Tilman.

Tijdens het verblijf in het Instituut voor Anatomie en tijdens de anatomische werkzaamheden wordt het lichaam met het grootste respect behandeld.

Als het werk voltooid is, wordt het lichaam teruggebracht naar het uitvaartcentrum om begraven of gecremeerd te worden. De kosten van dit tweede transport worden gedragen door de familie.

Hoe lang blijft het lichaam op de universiteit?

Afhankelijk van het onderzoek en de opleiding varieert de periode tussen een maand en drie jaar.

Tijdens en na het anatomische werk mogen de familie en naaste vrienden het lichaam niet zien.

Kan ik op mijn beslissing terugkomen nadat ik de documenten heb ondertekend?

Ja, op elk moment, gewoon door een annuleringsaanvraag te sturen naar ULiège. Er is geen verantwoording nodig.

modifié le 13-12-23

Deel deze pagina